• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Facebook Vind ik leuk knop op jouw website

Facebook Vind ik leuk knop op jouw website

februari 1, 2021

In tegenstelling tot het vorige decennium zul je hem bijna niet meer op websites aantreffen: de Facebook Vind ik Leuk knop. Met deze knop was het voor de bezoeker van de website mogelijk om al zijn of haar Facebook vrienden te laten weten dat ze jouw site wel de moeite waard vonden om te delen. Met een druk op de “Like” button zagen al zijn of haar contacten de link voorbij komen op de tijdlijn van dit sociale platform. Voor de gedeelde website had dit een heel groot voordeel: gratis bereik.

Als gevolg van veranderingen “onder de motorkap” bij Facebook is het effect van de knop vandaag de dag bijna helemaal verdwenen. Je ziet daarom dat de Like button nu door bijna iedereen is vervangen en er nu veel vaker gebruik wordt gemaakt van de Facebook “share” knop. Met deze knop wordt een artikel of pagina niet geliket, maar wordt het gedeeld op de tijdlijn.

Om de Facebook vind ik leuk button op jouw website of onder een artikel te plaatsen, gebruik je een speciale en unieke HTML-code van Facebook. De code voor de Like en ook de Share button kun je vinden op Facebook website, enigszins verstopt op een gedeelte dat is bedoeld voor website ontwikkelaars.

Een Facebook vind ik leuk knop op website

Wil je een losse vind ik leuk knop je website plaatsen, dan vind je de code die je daarvoor moet gebruiken op een speciaal deel van de Facebook website. Op de Facebook for Developers pagina kun je de code voor een like button aanmaken, zodat je deze code zelf kunt toevoegen op je eigen website.

Je zult een aantal dingen invullen, zodat Facebook een vind ik leuk knop voor je kan genereren. 

 • De URL (het adres) van de pagina waarop je de like button gaat plaatsen
 • De lay-out die je voorkeur heeft
 • De breedte (width) van de knop
 • De gewenste actie van de Facebook knop: like (vind ik leuk) of recommend (aanbevelen)
 • Het formaat van de te plaatsen vind ik leuk knop (small / large)

Wil je niet alleen een vind ik leuk knop, maar ook een share button plaatsen, dan kun je die mogelijkheid ook aanvinken. De code die je van Facebook krijgt, laat dan beide knoppen zien. Je zult ook meteen een voorbeeld van de Facebook knoppen te zien krijgen, zodat je er eventueel voor kunt kiezen om ze misschien iets groter of kleiner te maken. 

Een Facebook share button op website

Voor het plaatsen van een delen op Facebook knop, kun je ook terecht op dezelfde ontwikkelaars pagina. De code voor share button kun je hier automatisch laten maken. 

Je zult een aantal dingen moeten invoeren:

 1. Het adres van de pagina waarop je de button gaat plaatsen
 2. De lay-out van de knop 
 3. Het gewenste formaat van de van de button.

De Facebook code op je website gebruiken

Zodra je de voorkeuren voor de knop hebt ingevoerd kun je op de Get Code klikken.

Er zal een pop-up verschijnen met de benodigde code voor om de Facebook knop op je website te kunnen plaatsen. Er zijn twee mogelijkheden: JavaScript of een iFrame. Welke van de twee je kiest hangt af van je eigen voorkeur, want het uiteindelijke resultaat is hetzelfde. De HTML-code moet je in zijn geheel kopiëren en daarna moeten plakken in de code van je website.

Een plug-in gebruiken

In plaats van zelf aan de slag te gaan met het kopiëren en plakken van losse stukken code is het natuurlijk veel gemakkelijker om gebruik te maken van een plug-in die al het werk voor je doet en automatisch de code plaatst. Wanneer je een Content Management Systeem (CMS), zoals bijvoorbeeld WordPress, gebruikt zijn er een groot aantal verschillende plug-ins te installeren die de buttons voor sociale media – zoals die voor Facebook, maar ook bijvoorbeeld Twitter en Pinterest, automatisch op je website kunnen plaatsen.

Het nut van likes en shares

Het hebben van een vind ik leuk of een deel knop op je website is goed voor je ego, want niets is leuker en geeft meer bevestiging dan zien dat je pagina geliket en geshared wordt. Vanuit het perspectief van internet marketing is het hebben van een like button op je website belangrijk om zo je website social proof te krijgen. Je kunt zo zorgen voor meer bezoekers vanuit social media. 

Het aantal vind ik leuks en shares is voor Facebook erg belangrijk. Facebook gebruikt deze gegevens om te bepalen hoe populair en hoeveel waarde ze dus kunnen toekennen aan jouw posts op het platform. Heeft jouw pagina veel likes en shares, dan zullen jouw posts hoger in de tijdlijn van Facebook gebruikers te zien zijn. En dat heeft natuurlijk bepaalde voordelen.

Ook Google houdt bij hoe vaak een bepaalde pagina geliket is. Google gebruikt deze gegevens voor het bepalen van je plek in de zoekmachine. Heb je meer likes en shares, dan zal het algoritme van Google je website op een betere positie in de zoekresultaten plaatsen.

Hoe veilig is jouw account?

Ontdek binnen 1 minuut of jouw account een verhoogd risico heeft op blokkades of hacks.

Anderen vonden deze artikelen ook interessant:

Facebook Filmpje downloaden? Dat doe je zo!

Facebook Filmpje downloaden? Dat doe je zo!

Facebook Advertentie: hoe maak ik er een?

Facebook Advertentie: hoe maak ik er een?

Facebook Aanmaken: De Business Manager 2FA Instellen

Facebook Aanmaken: De Business Manager 2FA Instellen

Facebook Budget Berekenen in 2021

Facebook Budget Berekenen in 2021

Vragen of suggesties? Deel ze hieronder:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>